Rekenen startweken groep 3

Om de kinderen in groep 3 een goede basis te geven voor het rekenen hebben wij besloten om de methode "Alles telt" de eerste weken niet als uitgangsmethode te gaan gebruiken.
Redenen die we hiervoor hadden waren onder andere:
- we merkten dat het eerste blok van deze methode vooral bezig is met hoeveelheden tellen, iets dat bij ons ook al veelvuldig in de kleutergroepen naar voren komt,
- er vaak hap snap wat dingen worden aangeboden waardoor er, als je de methode volgt, weinig tijd is voor het echte inoefenen; nieuwe leerstof wordt aangeboden en komt pas een aantal dagen of soms weken later pas weer een keer aan bod
- de overgang naar de echte erbij en eraf sommen erg laat aangeboden wordt
- er niet echt veel aangeboden wordt op juist de onderliggende basis voor het latere optellen en aftrekken
 
En dus heb ik een eigen programma gemaakt waar ik uit ben gegaan van het leerdoel (standaard leerdoel voor groep 3) en daar activiteiten bij gezocht.
Elke dag hielden we bij welke kinderen de stof van die dag snel oppikte en welke kinderen het nog lasit vonden. Die kinderen konden we dan de dag erna meteen er weer bij pakken. Na twee weken keken we of de doelen gehaald waren, daarna starten we met de nieuwe doelen voor de twee weken erna. Zouden we merken dat er bepaalde onderdelen niet goed behaald werden, zouden we het schema aanpassen. 
Ik geef toe het is een werk om alles zo uit te zoeken en steeds aan te passen maar als je eenmaal een standaard format hebt is dit makkelijk (voor een ander jaar) aan te passen.
Daarbij heb je steeds een compleet document waarop je leerdoelen, plus, maat en basiskinderen op hebt staan met bijbehorende interventies. Een mooi groepsplan :-)
 
En zo ziet het er dan uit: 
(Wil je een word versie ontvangen, mail me gerust!)
 
Dit boekje maakte ik voor de week waarin we met geld aan de slag gingen:
 
Het werkboekje voor klokkijken vond ik via google op blogspot alles voor de juf. Ik heb een combinatie van voor ons bruikbare pagina's gebundeld.